(KUVA: Finlandia Marathonin juoksijoita lähdössä 2009. © Teromedia)
(Artikkeli julkaistu Keski-Suomen Viikkolehdessä 9.9.2010)
FINLANDIA MARATHON KOKOAA JUOKSIJAT JYVÄSJÄRVEN YMPÄRILLE
Juoksun
ja hölkän mahtivuosina 1970-lvulla Jyväskylään synnytettiin Finlandia Marathon, joka nousi nopeasti yhdeksi Suomen tunnetuimmaksi juoksutapahtumaksi. Kilpailun keskuspaikkana toimi pitkään Laajavuori. Lopulta juoksijat alkoivat vierastaa reittiä,
jonka raskain osuus oli 2 viimeistä kilometriä ja kapuaminen vastamäkeen Laajavuoreen.
Osanottajamäärät laskivat. Juoksu-urheilun huuma oli jo osittain haihtunut, mutta järjestäjät yrittivät elvyttää kisaa paikan vaihdolla. Muutto Hippokselle ei sekään auttanut. Osanottajien määrä laski ja painui viimein muutamaan sataan.
FM uinui yli kymmenen vuotta ruususen unta, kunnes 2000-luvun alussa juoksu-urheilun aktiivit ryhtyivät pohtimaan maratonin uutta tulemista. Kilpailun johtaja ja Jyväskylän Kenttäurheilijat ry:n varapuheenjohtaja
Esa Kaihlajärvi
 selvittää, että hankkeeseen ei lähdetty suin päin. – Halusimme ensin vuosina 2005-2006 kokeilla löytyykö hankkeelle todellista kannatusta. Nyt tilanne näyttää jo aika valoisalta.
Tapahtuman toteuttaminen ammattimaisesti vaatii paljon suunnittelua ja valmistelutyötä, selvittää Kaihlajärvi, itsekin aktiivinen urheilija vielä 1980- luvulla. Tosin pikamatkoilla. Järjestäjien ”uusi sukupolvi” täytyi testata, koska massatapahtuman toteuttaminen ei ole yhtä kuin piirikunnallisten kilpailujen läpivieminen. Alku vaatii myös uudelleen opettelua, vaikka JKU on tunnettu kisajärjestäjä.