J
YVÄSKYLÄN KAUPUNKI
Katu- ja puisto-osasto
40100 JYVÄSKYLÄ
SÄYNÄTSALON SISÄLMYSLAHDEN HOPEAPAJUT
Olen vuosien varrella moneen kertaan yrittänyt huolehtia ja
puhua lähiympäristömme puistojen ja ranta-alueiden tilasta. Viimeksi viime syksynä ennen Maurin eläkepäiviä kävin jälleen keskustelua hopeapajuista. Silloin melkein kaatunut, revennyt iso paju käytiin kaatamassa, mutta kaikki roippeet jätettiin rantaan?
Olemme ranta-asukkaiden toimesta nyt n. 20 vuoden ajan yrittäneet hoitaa
Lossitien puoleista osuutta. Se onkin kohtuullisessa kunnossa ja hopeapajut voivat hyvin. Keväällä 2005 Lossitien puolella suoritettiin kaupungin toimesta oksimista/karsintaa, mutta Parviaisentien osuus jäi tekemättä?
Parviaisentien puoli ja ranta-alue on edelleenkin ruokottomassa kunnossa, eivätkä edes rannalla veneitään pitävät viitsi korjata ja kunnostaa maisemaa. Usein olen saanut asukkailta vastauksen "
Se on kaupungin hommaa
", kun olen ehdottanut edes pientä viitseliäisyyttä.
Noin 14 vuotta sitten (kuntaliitos) istutimme Sisälmyslahden pohjukkaan uusia puita
siten, että kaupunki toi taimet ja mullat ja me teimme työn. Sekin osuus
(kevytväylä) on vielä kohtuukunnossa. Tiedätte asiantuntijoina, että hopeapaju
"ränsistyy" nopeasti koska se ei ole luonnonpuu, vaan jalostettu. Lahoaminen
alkaa nopeasti, jos oksat repsottavat ja repeilevät. Lisäksi puu ei näytä miltään, ellei sillä ole 3-4 metrin suoraa runkoa. Jos puista hoidetaan ne kasvavat siististi tavoitellen latvukseltaan pyöreää muotoa.
Tulevana kesänä on jälleen Säykissä paljon isoja tapahtumia, mm. purjehduksen EM- ja MM-kisat. Kansainvälistä väkeä liikkuu teillä ja kulmilla paljon……On noloa, jos paikkamme ovat nykyisessä kunnossa.