Metasport sivusto Ajankohtaista Hallitus Kuvagalleria Perhe Linkit
(KUVA: Päävalmentaja Esko Tammilehto taustanaan Viitaniemen iso tekojäärata. © E. Huovinen) (Keski-Suomen Viikko 21.2.2014)

JPS Bandyliigan loppukoitoksiin

Keski-Suomen ainoa jääpallon edustusseura Jyväskylän seudun Palloseura on edennyt  ehkä odotustenkin mukaisesti Bandyliigan loppusarjaan. JPS on TUL:n kentässä yksinäinen susi jääpallon pääsarjoissa. Seura tähtää tiukasti mitaleille, joka on ollut viime vuosikymmenen seuran tavoitteessa. Vielä mitalipelit eivät ole loksahtaneet kohdalleen. Päävalmentaja Esko ”Elli” Tammilehto on jälleen joukkueen peräsimessä. Esko on yksi kokeneimpia jääpallon asiantuntijoita. Useita kausia maajoukkue- ja seurapelaajana, Suomen päävalmentajana, josta saavutuksena maailmanmestaruus vuonna  2004.   Liikunnanopettajan koulutus on antanut ”Ellille” hyvän taustan, samoin pitkä pelikokemus. Alkujaan Veitsiluodon Vastuksen kasvatti on jo vuosia vaikuttanut JPS:n valmennustoimintaan. Kasvatustyökään ei ole mennyt hukkaan. Vaajakosken yläkoulun liikunnanopettaja on huolehtinut omasta jälkikasvustaan. Molemmat pojat Mikko ja Lasse kuuluvat Banbyliigan miehistöön. Kulunut kausi on Esko mukaan sujunut odotetusti. Joukkue sai myös odotettuja paluumuuttajia kun Anssi ja Atte Hänninen palasivat HIFK:sta, Nico Nevalainen Varkaudesta sekä Mikko Rytkönen takaisin Ruotsista. Olemme nostaneet paljon myös omia A-junioreita valmennukseen. Koskaan aikaisemmin pelaajarinkimme ei ole ollut näin laaja, kehuu pelaajataustoja Elli Tammilehto. JPS:n juniorityö on melko laajaa. Tästä osoituksena seuran joukkueet  jokaisessa ikäryhmässä. Myös kaikissa maajoukkueiden ikäryhmissä on JPS:n edustus. Suomen 19-vuotiaiden joukkue ylsi MM-hopealle. Siinä oli mukana neljä seuran edustajaa.

Edessä loppusarjan ottelut

JPS on varmistanut loppusarjan paikkansa. – Mikäli selviäisimme neljän parhaan joukkoon, saisimme kotikenttäedun. Sikäli viimeisenkin viikonlopun otteluilla on meille merkitystä. Bandyliigan on monen vuoden jälkeen poikkeuksellisen tasainen. Mitkä ovat Tammilehdon suosikit? – Veiterä ja OLS ovat runkosarjan loppupuolella ehkä suosikit. Mutta nyt on sellainen tilanne, että kaikki liigajoukkueet voivat pelata keskenään ristiin. Se on tuonut mukavaa jännitystä koko sarjaan. Veikkaan että loppusarjassakin tapahtuu yllätyksiä. Viime viikkona JPS-joukkuetta on rasittanut meneillään oleva flunssakausi, joka saattaa olla myös hyväksi joukkueen runkopelaajille. - Odotamme, että loppusarjan kotiotteluihin saisimme myös aikaisempaa enemmän katsojia, koska tiedossa on jännittäviä ja tasokkaita otteluita.

Olympialaiset?

Paljon on keskusteltu jääpallon asemasta. Juuri pelatuissa arktisissa MM-kisoissa Suomen maajoukkue jäi mitalien ulkopuolelle neljänneksi. Yksi syy Eskon mukaan on se, että Kazakstan on kehittynyt kovasti Venäjän liigassa pelaavien urheilijoiden vuoksi. - Venäjän liitto ja sikäläinen Olympiakomitea ovat tehneet kovasti töitä lajin olympiakelpoisuuden eteen. Tavoite oli saada jääpallo Sotshin Olympialaisten näytöslajiksi. Nyt siinä ei ihan onnistuttu, selvittää Tammilehto.  Esko uskoo kuitenkin, että lähivuosina olympiakelpoisuudessa tapahtuu liikahduksia, koska MM-kisoissa sekä B- ja C-sarjoissa on tapahtunut kehitystä. – Tietysti 4-6 kärkimaata ovat vielä omaa luokkaansa. Esimerkiksi Kanadassa Winnipegin alueella pelataan jo melko paljon bandyä ja siltä suunnalta on odotettavissa kasvun merkkejä. Ruotsin ja Venäjän lajikulttuuri ja voimavarat ovat vielä omaa luokkaansa, mutta kehitystä tapahtuu myös itä-Euroopassa, Saksassa sekä Norjassa. Eskon mukaan hauska jippo oli Somalian maajoukkueen osallistuminen MM-kisoihin. Tammilehto arvelee, että näin tehtiin melkoista urheiluhistoriaa. Somalipelaajat ovat Ruotsissa asuvia maahanmuuttajia, joista maajoukkue koottiin. Esko ei vielä osaa arvioida onko tapahtumalla merkitystä laajemmin. JPS:n runkosarjan viimeiset ottelut: La 22.2.2014 klo 15 JPS-Akilles 4-3, Viitaniemi Su 23.2.2014 Veiterä-JPS 3-4, Hki Oulunkylä Internet: www.jps.fi TEKSTI JA KUVA: ERKKI HUOVINEN