(Säynätsalon Sanomat 26.11.2009)
KONSULTTIVETOISTA HALLINTOA JA TOIMINTAA?
Kari Ruuska kirjoitti viime lehdessämme ihmetellen onko terveystoiminta ja sen arviointi vain konsulttien vetämää. Jonkin verran kaupungin hallintoa sisältä seuraten ja tuntien voin vahvistaa, että kyllä on. Ja isosti!
Lähes jokaisessa merkittävämmässä hankkeessa tai suunnitelmassa on konsulteilla mahtava rooli. Kaupungintalolla puhutaankin, että ”hyvää kehitystyötä on kolme konsulttia päivässä”.
Ei ole ihme, että kritiikki kaupungin organisaatiota kohtaan kasvaa. Ansaitusti. Kunnallisvaaleista ei ole kulunut kuin vuosi ja nyt päätöksiä pyörretään oikein urakalla? Kuntalaisten kannattaa muistaa viime syksynä kirjoitetut ohjelmat ja annetut lupaukset. Ja tällöin ei perusteena voi olla pelkkä lama. Kunta on kuntalaisia, ei sen organisaatioita tai peräti virkakuntaa varten!
Kuntalaisten palveluita uhataan monella eri puolella. Samaan aikaan kaupunkikonsernin osissa, kuntayhtymissä, säätiöissä ja yhtiöissä meno jatkuu niin kuin ennenkin. Missä ovat nyt ne puheet ja todistelut suuremman kuntakoon tuomista synergiaeduista?
Pari esimerkkiä koulu- ja liikuntasuunnittelusta
Teemme seudullista liikuntasuunnitelmaa ihan omana työnä, ilman yhtäkään konsulttia. Olemme tehneet tutkimusta, kuntalais- ja seurakyselyä sekä luottamushenkilöiden haastatteluja. Ihan itse. Oletamme että ammattitaitomme riittää siihen ja ehkä työaikakin. Vaikka välillä kiirettä pitääkin.
Palokkaan tulevaa uutta koulua suunnittelee melkoinen konsulttirypäs. Arkkitehtisuunnittelu on tietysti jollakin tavalla puolustettavissa, mutta tuskin kaikissa asioissa ja suunnittelun osissa. Välillä tuntuu siltä, että kaupungin omat suunnittelijat ja viranomaiset eivät ehdi mihinkään, koska istuvat konsulttien vetämissä kokouksissa.
Olemme ehdottaneet koulu-liikuntakeskuksen yleissuunnitelman uudistamista.
No, siihenkin valittiin konsultti. Ja tietysti Helsingistä. Kesällä 2008 rakennusarkkitehti Ari Kautto, itsekin palokkalainen, teki yleissuunnitelmaluonnoksen alueen toiminnoista.
Ehdotusta ei vanhan kunnan puolella ehditty käsittelemään.
Tilanne on tietysti reilun vuoden aikana moneen kertaan muuttunut, mutta olen ihmetellyt, eikö paikallinen asiantuntemus tässä tapauksessa kelvannutkaan. Nyt valitut uudet konsultit soittelevat ympäri koulu- ja liikuntahallintoa kysellen perus- ja taustatietoja. He liitelevät pääkaupungista tänne kokouksiin ja selvittelytilaisuuksiin. Mikähän mahtaa olla suunnittelun hinta tai ns. hiilijalan jälki? Tosi turhauttavaa!
(KUVA: Konsultit töissä Säynätsalon Sisälmyslahdella...)