(KUVA: Korpilahden hiekkakenttä vaihtuu kesän 2010 kuluessa
  hiekkatekonurmeksi. Kentän käyttö tehostuu tuntuvasti, erityisesti turnausten aikana. © E. Huovinen 2005)
SEUDULLISEEN LIIKUNTASUUNNITTELUUN?
Jyväskylän seudulle on laadittu yhteistä liikuntasuunnitelmaa noin puolentoista vuoden ajan. Suunnitteluun osallistuvat kaikki seudun kunnat: Hankasalmi, Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen. Suunnittelutyötä ohjaa liikunta- ja vapaa-ajan viranhaltijoista koostuva ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii liikuntasuunnittelun professori
Kimmo Suomi
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden laitokselta.
Seudullinen suunnitelma on hyvin haasteellinen ja sillä on myös valtakunnallista merkitystä, koska liikunnan alueella Suomessa on toteutettu hyvin vähän vastaavia seudullisia hankkeita. Lähtökohtana on, että liikunnan harrastusta ja -toimintaa eivät enää pidättele kuntarajat, vaan kuntalaiset liikkuvat harrasteiden sekä toiminnan perässä, omien tarpeidensa ja mieltymystensä mukaisesti. Lisäksi monet liikuntapalvelut ovat luonteeltaan jo seudullisia.
Liikuntasuunnitelma koostuu useista kokonaisuuksista, jota ovat: puhelinhaastatteluna tehty kuntalaiskysely, seuratoiminnan analyysi ja kyselyt, luottamushenkilöiden ja kuntien johdon teemahaastattelu sekä keskustelut eri asiantuntijoiden kanssa. Kuntien aikaisemmat maankäyttö-, kaavoitus- ja hankesuunnitelmat ovat tietysti keskeinen lähdeaineisto.