(KUVA: Sosialidemokraattiset Nuoret järjestivät kynttilämielenosoituksen
Jyväskylän Kauppakadulla tiistaina 26.7.2010)
(Mielipide Keski-Suomen Viikossa 28.7.2011 ja Säynätsalon
Sanomissa 4.8.2011)
MIKSI VIHATA?
Oslon pommi-iskun ja Norjan työväenpuolueen Utöyan nuorten leirin tapahtumat ovat leimanneet viime päivien keskustelua. Ihmiset eri puolilla Pohjolaa ovat olleet hyvin järkyttyneitä tästä terrori-iskusta. Sille yritetään etsiä paikallisia tai laajempia yhteiskunnallisia selityksiä sekä yhteyksiä.
Puhuttaessa järkyttävistä tapahtumista on syytä muistaa, että kyseessä ei enää ole tavanomainen murhaaminen vaan terrorismi, jossa suunnitelmallisena tavoitteena oli Norjan entinen pääministeri sekä massiivinen nuorten puolueaktiivien teloitus.
Ihmisten muisti on lyhyt. Jälleen kerran Suomessa ihmetellään voisiko meillä tapahtua vastaavaa? Kuitenkin Myyrmannin, Tuusulan ja Kauhajoen tapahtumat osoittavat, ettei kotomaamme ole enää entisensä. Mielenkiintoinen yhteiskunnallinen tausta näissä surmissa oli, etteivät tekijöinä olleet syrjäytyneet nuoret, vaan hyvin toimeentulevien perheiden jälkikasvu. Sama toistui myös Norjassa, jossa teloittajan tausta on hyvin ”porvarillinen”.
Suomessakin esiintyy tänä päivänä harvinaisen paljon sellaista suvaitsemattomuutta ja vähemmistövihaa, mihin emme ole viime vuosikymmeninä tottuneet, vaan saa mennä 1930-luvulle asti ennen kuin mitään vastaavaa ilmenee. Nyt tämä on vielä kansainvälistä, joten myös siinä mielessä on syytä seurata tarkkaan tilanteen kehittymistä ja yhteiskunnallista keskustelua