(KUVA: Kirjoittaja Ainolan talkoissa keväällä 2006)
(Keski-Suomen Viikkolehti 12.5.2011 ja Uutispäivä Demari 18.5.2011)
Puolueen kehittäminen ja uudistaminen käyntiin?
Ilahtuneena luin uutisen siitä, että SDP:n puoluehallitus on tehnyt päätöksen järjestörakenteiden ja –toiminnan uudistamisesta. Toivottavasti hankkeessa päästäisiin heti hallitusneuvottelujen jälkeen konkreettiin tekemiseen. Malliksi ei pidä ottaa ns. Kalliomäen totuuskomitean pitkää kaavaa, eikä piehtarointia itsesäälissä. Kehitystyössä pitää ottaa reippaat kukonaskeleet, muutoin jämähdämme lopullisesti paikoillemme.
SDP:n keskeisin ongelma parin viime vuosikymmenen aikana on ollut suuri ero/käppi puoluetoimiston ideoiden ja politiikan sekä piirien ja paikallistoiminnan välillä. Ilman alueellisen ja paikallisen puoluetoiminnan uudistamista mitään merkittävää ei tule tapahtumaan.
Monilla paikkakunnilla, myös meillä täällä Säynätsalon saarivaltiossa, toiminta on pahasti jämähtänyt. Käytännön asiat ovat betonoituneet yhtäältä pelkkiin kunnallisasioihin ja toisaalta kiinteistö- ja grynderitoimintaan. Yksi ilmiö on klikkiytyminen, pienten piirien toiminta sekä elitistinen paikallispolitiikka, jota kannattajien on vaikea erottaa esimerkiksi kokoomuksen linjoista. Ei ole ihme, että meilläkin PerSut moninkertaistivat äänestysalueellamme kannatuksensa. Osittain tämä johtui myös siitä, että uuden kansanedustaja Tuupaisen mukana on siirtynyt tuhansia ääniä aivan toiseen leiriin.