(Säynätsalon Sanomat 4.9.2008)
Ruotsalan hulvakkaat kyläkirjoitukset?
Maalaiskunnan valtuutettu Aki Ruotsala on saanut yllättävän paljon palstatilaa Säynätsalon Sanomissa. Kun emme tiedä kolumnistimme taustoja ja motiiveja, toivoisimme että
päätoimittaja Keiskoski
 kertoisi kolumnisti-valinnan perustelut meille säynätsalolaisille ja lehden tilaajille. Tilanne on erityisen mielenkiintoinen sen vuoksi, että Ruotsala on ymmärtääkseni edelleenkin valtuustoehdokkaana, vaikka tarkkaa puoluekonseptia en tunnekaan?
Muutama huomio Ruotsalan viime viikon ”kolumniin”, jossa hän karkealla tavalla yleistää Tasavallan Presidentin toimintaa ja vihjailee vastapalveluksista?
Hän tuntuu jopa tietävän
sisäministeriön kipupisteetkin ja sisäisen ilmapiirin?
Erikoista tekstiä maalaiskunnan valtuutetulta? Paikallislehdessä on tietysti helppo kirjoittaa monenlaisia mielipiteitä, koska ei ole suurta vaaraa joutua kirjoituksistaan vastuuseen.
Tasavallan Presidentti Tarja Halonen kertoi avoimesti sisäministeriön kansliapäällikön valintaan liittyneet perustelut. Ne saattoi nähdä jopa suorana verkosta - löytynevät varmaan vieläkin ainakin Ylen elävästä arkistosta ja TP:n internetsivuilta.
Yleisesti on tiedossa myös se, ettei asiantuntijalausunnoissa hakijoita asetettu paremmuusjärjestykseen. Vain Kokoomus-väki, jopa eräät kansanedustajat, toimivat ”henkilöstökonsultteina” jakamassa ilmapiiri- tuomioitaan.
Eikö olisi erikoista, että tehtävänsä hyvin hoitanut, koulutettu (nais)viranhaltija ei olisi voinut jatkaa tehtävässään vain siksi, että hallitusvalalla on hyvin militaristinen meininki. Ruotsalan tapaan ilkeillen voisi kysyä, esittikö merkonomikoulutuksella sisäministeriksi noussut ensimmäisen kauden kansanedustaja sotilashenkilöä ehkä pönkittämään omaa kokemattomuuttaan.
Kansliapäällikkö Viljasellahan on kaksi korkeakoulututkintoa mutta everstillä vain sotilashallinnon ansiot. TP Halonen lienee pohdiskellut myös suomalaisten asemaa eurooppalaisissa organisaatioissa. Kun eversti Laitinen on ollut EU- tehtävässään vasta reilut kaksi vuotta, olisiko suomalainen edustaja edelleenkin valittu uudelleen rajavalvontaan. Ranskan puheenjohtajakaudella tähän olisi tuskin päädytty?
Sisäministeriö on siviiliorganisaatio. Oli onni, ettei suomalaisesta tärkeästä hallinnosta rakennettu
mielikuvaa vain sotilas- tai poliisihallintona. Vaikka välillä tuntuu, että Suomen nykyhallitus kyykyttää köyhiä, mitätöi toisinajattelijoita ja lyö portit kiinni. Rikkaita hyysätään, istutaan parempiin pöytiin, ollaan ylimielisiä jopa tytötellään. Näinkö pian myös paikallistasolla?.