(Säynätsalon Sanomat 27.1.2011)
KORISKOMMENTTI
Koripallolla on Keski-Suomessa vahva asema. Laji on talven palloilusarjoista selvästi kattavin ja laajin, vaikka miesten pääsarjassa joukkuetta ei ole ollut vuosiin. Koris on myös ykkönen, mikäli mittariksi otetaan harrastavien seurojen lukumäärä, pelaajat sekä kärkijoukkueiden edesottamukset. Koripallo vain ei ole jostain syystä noussut mediassa ja yleisönsuosiossa lajitason edellyttämään suosioon. Markkinoinnillakin asiantilaan voidaan vaikuttaa.
Naisten puolella kärkisarjaa tahkoavat HoNsU ja Huima, kohtalaisen hyvällä menetyksellä. Ykkösdivisioonassa sen sijaan mittelee maakunnan herruudesta kolme kokoonpanoa, BC-Jyväskylä,
Huima
 ja SäyRi. Keski- Suomessa näyttää olevan kohtuullisesti kansallisen tason pelaajia. Mutta edustuskoripallon voimat hajoavat. Tilanne on samankaltainen kuin 1980-luvulla.
Keski-Suomen seurat ovat kasvattaneet pelikentille joukon maajoukkue ja kansallisen tason korisnikkareita. Yhteistyö seurojen kesken on perinteisesti ollut nihkeätä. Kaikki puolustavat tiukasti omia reviirejään.
Sunnuntain paikallisottelu Riento-BCJyväskylä osoitti selvästi, että nuoria, kyvykkäitä ja motivoituneita pelaajia on riittävästi. Maakunnan muu korisosaaminen on myös sellaisella tasolla, ettemme tällä kenttäpuoliskolla häviä naapureillemme.
Selvää on, ettei Keski-Suomi kykene nykyisellä mallilla kamppailemaan muiden maakuntien, esimerkiksi pääkaupunkiseudun, Pirkanmaan, Kymenlaakson tai edes Pohjanmaan joukkueita vastaan, jos ei mitään merkittävää kehitystä seurojen sekä joukkueiden yhteistyössä tapahdu. Voimavaramme eivät yksinkertaisesti riitä.
Jyväskylän seudun ja Äänekosken etäisyydet ovat sen verran pienet, ettei tästä tilasta muodostu ongelmaa. Jos tarkastelukulmaksi otetaan vaikkapa Kymenlaakso tai pääkaupunkiseutu, etäisyydet ja olosuhteet siellä ovat hankalammat. Oppia voisi ottaa vaikkapa jääkiekosta, jossa toiminta on synkronoitu melko kattavaksi. Tosin jääkiekkokin hukkaa merkittävästi voimavarojaan, kun joukkueet yhdistetään jo B-junioreissa samaan muottiin.