(KUVA: ProAinola tilaisuudessa oli väkeä runsaasti. Mutta luottamushenkilöiksi valikoituvat lähes aina samat aktiivit?)
(Keski-Suomen Viikkolehti 8.3.2012, mielipide)
Samat naamat?
Poliittinen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen on yhteistoimintaa, jossa tarvitaan muutoskykyä sekä joukkovoimaa. Juuri koskaan yksityiset pyrkimykset, henkilökohtainen halukkuus tai
puolueloikkarit eivät ole pitkällä aikavälillä menestyneet. Tämä koskee sekä paikallista, maakunnallista, että valtakunnallista toimintaa.
Vaalien virta seuraa kiihtyvällä tahdilla. Mutta on sitten kysymyksessä ammattiliitto-, kunta-, osuuskauppa-, osuuspankki-, puolue-, seurakunta-, Tradeka- tai muut vaalit, ehdokkaiksi nimetään aina samoja henkilöitä/ tovereita. Miksi? Eikö meillä oikeasti ole halukkaita vai onko niin, kuten järjestöissä kuiskitaan, että mukaan halutaan vain samalla tavalla ajattelevia.
Kansalaiset ihmettelevät, aivan ansaitusti, kuinka nämä edusihmiset kykenevät hoitamaan mahdollisen siviilityönsä tai mittavan määrän edustus- ja luottamustehtäviä, joihin perehtyminenkin ottaa melkoisesti aikaa. Oma lukunsa on sitten kyetäänkö oikeaan ja tulokselliseen yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Juostaanko vain kokouksesta toiseen, ilman sen kummempaa ideologista tai poliittista pohdintaa?