(Artikkeli Säynätsalon Sanomat, syyskuu 2012)
Säynätsalopäivät: Riennon historiaa ja liikuntapolitiikkaa
Lontoon Olympialaisten kiihkeät mitalitunnelmat taisivat verottaa Riennon historian tulkinta- ja liikuntapolitiikan tilaisuuden kävijämäärää. Aikaisempina vuosina tupa on ollut melkoisen täynnä, nyt paikalle saapuivat vain aktiivisimmat. Tästäkin huolimatta historiasta syntyi vilkasta keskustelua. Nykyinen liikuntapolitiikka jäi keskustelussa hieman vähemmälle.
Historiatoimikunnan puheenjohtaja ja kirjan toimittaja Kimmo Suomi keskittyi puheenvuorossaan seuran alkuaikojen toimintaan ja seuran perustamisen vaiheikkaaseen tapahtumasarjaan. Riennon toiminnassa Juurikkasaarella ja Säynätsalon Työväenyhdistyksellä on ollut merkittävä rooli. Seura toimi aluksi, kuten niin monet työväen kulttuuri- ja liikuntajärjestöt työväentalojen suojissa. Säynätsalossa toimittiin aluksi KOITTO- nimellä.
Kimmo korosti, että Säynätsalossa oltiin jo 1910-luvulla edistyksellisiä, koska vuonna 1911 voidaan todentaa käydyn keskusteluja työväen urheiluseura- toiminnan käynnistämisestä. Kansainvälinen työläisurheiluliike käynnistyi vasta 1913.
Tehdasyhdyskunnan luonteeseen kuului irrottautuminen perinteisestä agraari- eli maataloustoiminnasta. Tämä puolestaan vapautti tehdasväestön voimavaroja liikunnan ja kulttuurin harrastamiseen, vaikka nykymittapuun mukaan työpäivät olivatkin erittäin pitkiä.