Metasport sivusto Ajankohtaista Hallitus Kuvagalleria Perhe Linkit
(KUVA: Anne Kyllönen ja Aino-Kaisa Saarinen kaartavat Vaajakosken stadionin loppusuoralle. © E. Huovinen) (Demokraatti 19.3.2014)

Kotimainen hiihtokerma kerääntyy Jyväskylään

Jyväskylässä nähdään pitkästä aikaa SM-hiihdot  ensi viikonvaihteessa 21.-23.3, 14 vuoden tauon jälkeen. Vaajakosken stadionilla ja Savonmäessä kisailevat olympiavoittajat Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi, sekä oman kylän maailmanmestari Matti Heikkinen. Mukana ovat tietysti myös kaikki olympiahopeamitalin saavuttaneet naishiihtäjät . Olympialaisten jälkeen suomalaiset murtomaahiihtäjät ovat menestyneet yllättävän hyvin. Tästä osoituksena Kerttu Niskasen ja Matti Heikkisen hyvät hiihdot Falunissa viime viikonvaihteessa. Tämä luo kovia odotuksia hyviin latukamppailuihin. Näyttöhaluja lienee myös Juha Lallukalla, joka tekee paluun kilpamaastoihin lähes kolmen vuoden tauon jälkeen. SM-hiihdoista päävastuun kantaa Huhtasuon Hiihto-2000 ry. Tapahtuman johtajana toimii Juha Tuikkanen. Osallistujia riittää, ilmoittautuneita on 350 hiihtäjää. Järjestelyissä vastaa yli 200 vapaaehtoista, myös alueen muista järjestöistä sekä seuroista. Tämän lisäksi YLEn organisaatiolla on iso tuotantotiimi, lähes 60 työntekijää. Huhtasuon Hiihto 2000 on noussut reilun 10-vuoden aikana Keski-Suomen  johtavaksi hiihtoseuraksi, erityisesti  aktiivisen nuorisotyön ansiosta. Seura järjestää paljon toimintaa harrastehiihtäjille ja näin saadaan massojakin mukaan. Naisten SM-tason viestijoukkue on ollut kärkenä pitkään aikaa, Sini Alusniemen johdolla. - Seura on myös muulla tavalla aktiivinen tapahtumajärjestäjä. Potentiaalia Jyväskylässä olisi nousta valtakunnan kärkeen, mutta se tarvitsisi koko hiihtoväen yhteen hiileen puhaltamista, selvittää Juha Tuikkanen. - Järjestelytoimikunnan ja kaupungin välinen yhteistyö on sujunut hyvin. Tapahtumatuki on suunnattu olosuhteiden varmistamiseen. Ainoastaan ennätys leuto ja vähäluminen talvi on tehdyt latujen osalta arvaamattoman, ylimääräisen kuluerän. Lunta on jouduttu tuomaan Viitaniemen tekojääradalta ja Lutakosta. Laajavuoreen ehdittiin pakkasten aikaan tykittämään lunta n. 3000 m3. Se toimii varalumena, Tuikkanen luettelee teknisiä taustoja.

Tapahtumastadion

Jyväskylän kaupunki on investoinut paljon Harjun stadioniin. Laajavuoren toiminnat on ulkoistettu ja hiihdon yleiset olosuhteet siellä ovat heikentyneet. Tästä johtuen Vaajakosken stadionin aluetta on ryhdytty kehittämään uusin ajatuksin. Alueen oheistilat tarjoavat ukea ja lisänä ovat vieressä hyvät kaupalliset toiminnot. Juha Tuikkanen perustelee Vaajakosken stadionia oheistiloineen loistava tilana myös hiihtokilpailujen järjestämiseen. Alue on verrattavissa lähes Salpausselän kisapaikkoihin. Keski-Suomen Maakuntaviesti on osoittanut paikan toimivuuden jo pariinkin kertaan. Huhtasuon Hiihto tulee Juhan mukaan keskittämään kaikki kilpailutoimet Vaajakoskelle. Palvelujen suunnittelun  ja kehittämisen vastuun on kantanut liikuntapaikkamestari Kari ”Kaapro” Häkkinen. Kaaprolla on vankka kokemus isoista tapahtumista mm. viime kesän Jukolan viestistä Jämsässä. - Savonmäestä ovat  hyvät yhteydet Aittovuoren ulkoilualueelle sekä Halssilan ja Huhtasuon liikuntapuistoihin. Valaistuja reittejä on yli 20 km ja muutostöiden jälkeen taso ja vaativuuskin riittävät, perustelee Häkkinen. Kaapro korostaa, että tehdyt investoinnit reitteihin ja ympäristöön on suunnattu pitkälle tulevaisuuteen, ei vain SM-hiihtojen tarpeita varten. Paremmat reitit palvelevat laajoja käyttäjä- ja väestöryhmiä. Virkistysalueiden välittömässä läheisyydessä asuu lähes 20.000 kaupunkilaista. Seuraava suurtapahtuma Vaajakosken stadionalueella ovat parin vuoden kuluttua yösuunnistuksen SM-kilpailut. Silloin maastoon vipeltää arviolta 1500 osanottajaa. - Stadion luo hyvät puitteet monille tapahtumille, koska katetun katsomon ja suorituspaikkojen lisäksi alueella ovat isot sisäliikuntatilat, uimahalli Wellamo, kirjasto, tekojäärata, Urheilutalo sekä yhtenäiskoulun tilat, selvittä Kaapro palvelujen kokonaisuutta.
(KUVA: Nykyinen stadion tarjoaa hyvät puitteet monenlaisille tapahtumille. © E. Huovinen.

Jatkosota päätti raivaustyöt

Vaajakosken ja Savonmäen alueella on vahva urheilullinen perinne. Stadionin paikalla on toiminut urheilukenttä jo 1920- luvulta. Savonmäkeen suunniteltiin myös laskettelurinnettä. Asialla olivat SOK:n tehtaiden aktiivit 1930-luvun lopussa. Hanke eteni jo niin pitkälle, että raivaustyöt aloitettiin niin sanotun välirauhan aikana 1940-1941. Historialliset tapahtumat muuttivat tilanteen ja töihin osallistuneet siirtyivät sotatoimiin. Hankkeeseen ei myöhemmin enää palattu. Internet: http://www.huhtasuonhiihto2000.fi/kilpailut/sm2014/ Teksti ja kuvat: ERKKI HUOVINEN